cafe-archibald-önmarketing-cikk.jpgMivel blogjaimat itt, a kávézó mélyén írom, számomra egy-egy gondolat megfogalmazásához a legkézenfekvőbb az ételmetafórák használata.

A minap éppen azon előadások és cikkek anyagait olvasgattam, melyek önmarketingről, énmárkáról szólnak. Ez mind nagyon szép, a kérdésem minden tanács után csak annyi: igen, pontosan mit is kellene tennem? Ráadásul olyan emberek, akik nem feltétlenül tanultak marketinget, az énmárka kialakítása során többször kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy igazából nem is tudják, milyen lehetőségeik vannak.

Mivel mostanság alakítjuk ki a kávézó végleges kínálatát, sok ételfotót készítünk. A kezdeti nehézségek után egyre jobb saját készítésű képeink születnek, egyre vonzóbb fotókat vagyunk képesek készíteni ételeinkről.

A próbálgatások tapasztalatait fogom most itt megosztani veletek, mivel önmagunk jól felépített márkáját tálalni nagyon fontos feladat. Képzeljük csak el, amikor egy szakács képes finom ételt főzni, kreálni, viszont a tálalásnál elcsúszik a dolog. Rögtön hátrányba kerülünk azokkal szemben, akik esetleg nem is tudnak főzni, ételfotóikon pedig ehetetlen, élvezhetetlen bullshit-ekkel győznek.

Szóval néhány tipp a tökéletesen tálalt „énmárka fotózásához”:
Válasszuk a legszebben sikerült darabot! – Magyarul vegyük elő legszebb önmagunkat! Mit is jelenthet ez? Ápoltság, ápoltság és ápoltság. Bizony érdemes egy órával hamarabb elkezdeni a készülést akár minden reggel.

Fény – Nem mindegy, hogy milyen megvilágításba helyezzük magunkat. Itt felhívnám a figyelmet az illemszabályok betartására. A hölgyek figyelmét pedig külön felhívnám arra, hogy az illem nem csak arról szól, hogy hogyan adjuk meg a tiszteletet másoknak, hanem arról is, hogy milyen előjogok illetnek meg minket. Ki az, akinek mi mutatkozunk be és ki az, akitől elvárhatjuk, hogy nekünk mutatkozzon be.

Stabilizálni a fényképezőgépet. – Folyamatosan fókuszáljunk saját célunkra. Ha elveszünk abban a kérdésben, hogy vajon ki mit gondol rólunk, bizony könnyen életlen lesz a rólunk kialakult kép.

A képen használjunk kiegészítőket! – Itt fotózási szempontból arról van szó, hogy a szépen tálalt ételt olyan környezetbe helyezzük, amely kiemeli értékeit. Saját magunk tálalása szempontjából sem mindegy, hogy kikkel vesszük körül magunkat. A hiteles, szavahihető, esetleg sikeres emberek társasága mindenképpen emészthetővé teszi értékeinket.

Nézőpont – Nem mindegy, hogy önmagunkat vagy az általunk képviselt célt, terméket milyen nézőpontból láttatjuk. Itt óhatatlanul is az a tanmese jut eszembe, melyben a király 2 tanácsadót kérdez meg, hogy egy háborúban melyik felet támogassa. Természetesen annak a tanácsadónak a tanácsát fogadja meg, amelyik a jövőre fókuszál indokolásánál. Itt is valami ilyenről van szó. Igazából szinte lényegtelen, hogy ki, miért, mikor és hogyan alapította a céget. A lényeg az, hogy milyen előnyökkel jár az, ha valaki velünk kooperál.
Inspirációt keresni. – Ahhoz, hogy valaki a lehető legjobb fotót legyen képes a saját életéről elkészíteni, lényeges pont, hogy minél több ötlete legyen. Sokszor egy szokatlan, de ízléses tárgy, vágási mód vagy merész színválasztás csodákra képes.

Ellenőrzés – Az elkészített fotót érdemes tesztelni. Ne mondjuk rá azonnal, hogy jó vagy rossz! Mindenképpen hagyjunk magunknak időt, nézegessük meg többször is. Az sem rossz, ha néhány ismerőstől vagy barátoktól véleményt kérünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://archibald-kavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr75433894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bertha Iván Oberon (törölt) 2013.08.03. 18:27:15

Szép és szimpatikus!
Hogy hol vagytok, az titok?

caféarchibald · http://www.cafearchibald.hu 2013.08.04. 20:09:48

@Bertha Iván Oberon: Köszönjük. Egyébként 1055. Budapest, Balassi Bálint u. 21-23 :) Várunk szeretettel!
süti beállítások módosítása